De energie van de Human Design poorten

Hoe leg je de link van de dagenergie met jouw design?
De energie van de Human Design Poorten

Wat is nu de rol van de 64 Human Design Poorten van het levenswiel in jouw eigen kaart? Hoe beïnvloeden zij jou op dagelijkse basis vanuit de dagenergie? Wat kun je doen (of laten) om ze beter te begrijpen? Daarop geven wij je in deze blog meer handvatten.

De Human Design poorten

De Human Design poorten vertellen je allereerst meer over het thema van een energiecentrum; ze specificeren het thema als het ware. Alle poorten uit het Hoofd centrum gaan bijvoorbeeld over nadenken, inspiratie op doen en dingen willen weten. En alle poorten uit het Emotionele centrum (Solar Plexus) gaan over emoties en gevoelens. 

De potentie versus de conditionering van de Human Design Poorten

Wanneer poorten zijn geactiveerd in jouw design, dan zijn de poorten stabiele, betrouwbare krachten. De geactiveerde poorten die ook nog eens onderdeel zijn van jouw gedefinieerde (gekleurde) kanalen maken consistent deel uit van jouw potentie. Daar stroomt de energie 24 uur per dag door je heen. Je kunt hier altijd op terugvallen. Het thema van deze poorten zal een bepaalde rol spelen in je leven. Als een poort niet geactiveerd is -wit dus- dan ben je daar meer beïnvloedbaar voor conditionering; zoals de invloeden vanuit je omgeving en opvoeding.

Conditionering door transits

Naast conditionering vanuit je omgeving en opvoeding worden we ook continu geprikkeld door de ‘transits’ zoals we dit in Human Design noemen. Op elk moment van de dag activeren de planeten bepaalde I-Ching poorten. De activatie van de zon en de aarde transits hebben de meest conditionerende werking op onze kaart. Ze bepalen voor 70% wie wij denken dat we zijn.

Wat doet een transit dan? De transits tonen je de energie die 'in de lucht' hangt. Ook de transits van de andere planeten hebben invloed op jouw energie, maar we richten ons nu vooral op de zon van jouw Personality, ofwel jouw mind. Dat is het bovenste zwarte cijfer in de rechter kolom zoals je in het voorbeeld van de dagkaart van vandaag, 19 januari 2023, kunt zien. Deze ‘just now chart’ kun je hier ook zelf iedere dag bekijken.

Just now chart van de Human Design dagenergie (bron Jovian Archive)

De zon staat vandaag in poort 60, dit is de poort van beperking en acceptatie. De aarde grondt die energie in poort 56 die staat voor stimuleren en dwalen.

Als jij de poort van de zon van die dagenergie zelf niet in je chart hebt, is de kans heel groot dat deze collectieve energie jouw niet-zelf triggert: hetgene wat je niet bent of hebt. Hij activeert jouw illusie van controle over dit thema in je leven en bepaalt voor een groot deel wat jij dagelijks doet. Je staat dus iedere dag in verbinding met de collectieve energie. Energie die niet consistent door je heen stroomt.

Jij mag echter luisteren naar de wijsheid van jouw lichaam door het volgen van de strategie en autoriteit vanuit jouw type. Die helpen je iedere dag en ieder moment opnieuw om de voor jou correctie keuzes te maken. Door volledige acceptatie en overgave aan jouw kaart, mag je erop vertrouwen dat die zaken, mensen en gebeurtenissen op jouw pad komen die correct voor je zijn.

Hoe leg je de link met deze transit in jouw eigen design?

Als je nu naar jouw eigen kaart kijkt, zijn er vier mogelijkheden:

1. Je hebt zelf de poort van die dagenergie

Als jij zelf de poort al in jouw kaart hebt, dan heeft die transit geen extra impact op jou. Deze energie maakt al deel uit van wie jij bent. Je kunt de reflectievragen en/of oefeningen die wij bij iedere poort aanreiken, gebruiken om jezelf beter te leren begrijpen.

2. Je hebt zelf de poort én het hele kanaal

Hier geldt hetzelfde als bij punt 1, maar jij hebt ook het hele kanaal. Elk kanaal heeft een eigen naam en unieke eigenschappen. Een kanaal zorgt ervoor dat de centra waarin de poorten zich bevinden, worden ingekleurd. Hierdoor kunnen de twee centra met elkaar samenwerken, wat betekent dat je de kwaliteiten ook daadwerkelijk kunt inzetten. Er is sprake van een constante energiestroom. Je hebt de energie om de eigenschappen van de poorten ook echt in te zetten. De kanalen bepalen dus mede jouw unieke kracht. In een persoonlijk analyse kun je meer leren over jouw unieke kracht (en thema’s en blokkades).

3. Je hebt de poort niet en de tegenoverliggende poort ook niet

Is dit in jouw kaart het geval, dan weet je direct dat je hier iets hebt te leren. De mogelijkheid om wijs te worden over de energie van deze poort die niet van nature deel van jouw design uitmaakt. Dus niet consistent door jou heen stroomt. Je voelt de energie van deze poort echter wel gedurende de dagen dat de zon deze poort activeert.

Tijdens deze dagen kun je even meeliften op de collectieve energie en extra observeren hoe jouw mind wordt getriggerd om te gaan handelen. Jouw strategie en autoriteit zijn namelijk altijd leidend voor jou, ongeacht de energie die je mogelijk voelt vanuit deze poort.

Anders gezegd: alle Human Design poorten die niet gedefinieerd zijn in jouw kaart helpen je om meer over jezelf te leren.

Zie de reflectievragen en oefeningen die wij je meegeven als een hulpmiddel om je extra bewust te worden van hoe het bij jou werkt. Een manier om jouw experiment te verdiepen en dichter bij jezelf te komen en blijven.

4. Je hebt deze poort zelf niet, maar de tegenoverliggende poort wel

Deze laatste variatie prikkelt jouw niet-zelf mogelijk nog meer. Want jouw geactiveerde tegenoverliggende poort is eigenlijk altijd 'op zoek' naar juist deze activatie. Die voelt zich aangetrokken tot mensen die die poort juist wel hebben. Als de dagenergie deze dan activeert, voelt de tegenoverliggende poort zich tijdelijk verbonden.

Ook hier hameren we er weer op dat je altijd jouw strategie en autoriteit hebt te volgen om zo correct mogelijk met jouw energie om te gaan. Leer de werking van de zon transit herkennen en blijf hoe dan ook jouw eigen jouw eigen design volgen.

Een prettige manier om dit te doen is met behulp van de Human Design Planner. De Planner biedt ruimte om per dag te noteren welke poorten worden geactiveerd door de zon,  de aarde en de maan. En vervolgens is er volop ruimte om jouw inzichten te noteren van het effect van deze activeringen. Nog geen Human Design Planner in jouw bezit? Bestel 'm eenvoudig hier

Samen meer ontdekken

Werken en leven op jouw voorwaarden is ons basisprogramma voor als je nu echt wilt starten met jouw Human Design experiment en daar deskundige en enthousiaste begeleiding bij kunt gebruiken. Een persoonlijke reading is onderdeel van het programma.
Lees hier meer over dit programma en voor aanmelding. 

Aanjagers van persoonlijk leiderschap

© Human Design in Bedrijf, Zwolle 2023

Irene van Gameren IHDS Certified