De energie van de Human Design kanalen

Hoe interpreteer je de kanalen in jouw design?
Energie van de Human Design kanalen

Om de informatie over de poorten* en kanalen in jouw design juist te kunnen interpreteren heb je informatie nodig over hoe het werkt tussen de verschillende soorten definitie (kleuring) in jouw kaart. In deze blog leggen we de verschillende varianten uit van de kanalen.

Stromen van levensenergie

Een gedefinieerd (gekleurd) kanaal bestaat uit twee gedefinieerde poorten die samen twee Human Design centra met elkaar verbinden. Je kunt een Human Design kaart vergelijken met een routekaart waarop je 9 steden ziet die met elkaar verbonden zijn middels de 36 kanalen. Echter niet ieder centrum en ieder kanaal is gekleurd in jouw kaart.

De combinatie van jouw gedefinieerde kanalen leidt tot welke centra gedefinieerd zijn en vervolgens tot welk Human Design Type je behoort.

Je kunt de gedefinieerde (gekleurde) kanalen zien als stromen van levensenergie, als jouw kernkwaliteiten. Ofwel jouw levenskracht in potentie. Als er geen kleuring te zien is in een lijn tussen 2 centra dan is het kanaal niet gedefinieerd en daarmee betekent dit automatisch voor jou geen consistente stroom van levensenergie.

Wegen, tunnels en viaducten

De kanalen kunnen op verschillende manieren gekleurd zijn in jouw kaart. Door een of twee poorten uit je persoonlijkheidskant, de zwarte kant. Of door een of twee poorten uit je designkant, de rode kant. Zwart is bewust, wie je denkt dat je bent en rood is onbewust, wie je werkelijk bent.

 Hoe kunnen de kanalen gekleurd zijn?

 

  1. Volledig zwart als ware een weg

Wanneer een kanaal volledig zwart gekleurd is betekent dit dat het een bewust kanaal is. Je kunt dit kanaal zien als een weg. Een weg ligt aan de oppervlakte, je kunt de weg zien wanneer je er bijvoorbeeld vanaf de zijkant naar kijkt. De omschrijving van het dit type kanaal, van deze kernkwaliteit, zul je dan vaak ook herkennen. Je hebt er bewust toegang toe.

Scherm­afbeelding 2024 02 07 om 16.05.16

2. Volledig rood als ware een tunnel

Wanneer een kanaal volledig rood gekleurd is betekent dit dat het een onbewust kanaal is. Dit kanaal kun je zien als een tunnel. Je weet niet wat zich in de tunnel bevindt, welke richting het uit gaat en waar het eindigt. Het is een verrassing wat er uit de tunnel komt. De omschrijving van dit kanaal zul je mogelijk niet herkennen maar de impact ervan op ons handelen is er altijd. En anderen zien deze kernkwaliteit wel in jou. De lichaamskant is het eerste wat de ander van jou ontmoet.

Scherm­afbeelding 2024 02 07 om 15.36.56

 3. Half rood en half zwart, deels weg, deels tunnel

Wanneer de ene kant van het kanaal rood is en de andere kant van het kanaal zwart is dan gaat de tunnel over in een weg of vice versa. De omschrijving van het kanaal kan je deels bekend voorkomen en deels ook niet.

Scherm­afbeelding 2024 02 07 om 15.40.05

 4. Rood en zwart tegelijk als ware een viaduct

Wanneer een kanaal zowel volledig zwart als rood gekleurd is kun je dit zien als een viaduct. Een tunnel gaat onder de weg door. Je kunt dan denken dat er alleen maar een weg is, je herkent de omschrijving van het kanaal maar ziet de tunnel niet. Omdat je je kunt identificeren met de energie van het kanaal is het minder een verrassing wat er uit de tunnel komt.

Scherm­afbeelding 2024 02 07 om 15.41.56

Circuit groepen

Alle poorten en kanalen maken onderdeel uit van een circuitgroep die bepalend is voor de energie in deze poorten en kanalen. Een circuit bestaat uit een serie poorten en kanalen die bepaalde kenmerken delen met elkaar. Een circuit geeft ieder kanaal dat er onderdeel van is een bepaalde kwaliteit mee. De sleutelwoorden die horen bij de circuitgroepen hebben een grote waarde en laten je de circuitgroepen beter begrijpen.

Je kunt de energie hebben van ieder circuit in jouw design. Vaak zien we dat wel 1 of 2 circuits overheerst.

We onderscheiden 3 hoofd circuitgroepen

Circuit3

 

 

Individueel (Empowerment), sleutelwoorden hier zijn: bekrachtiging en zelfbekrachtiging, kennen, creativiteit, melancholie, besluiteloosheid, akoestisch, mutatief, authenticiteit. 

Je bent hier om je eigen pad te volgen en vanuit gezond egoïsme volledig jezelf te zijn waarmee jezelf bekrachtigt en/of anderen inspireert en bekrachtigt zichzelf te zijn.

 

 

 

Circuit 2

 

 

Collectief (Delen), sleutelwoorden hier zijn: delen op basis van logica of delen op basis van ervaren, begrijpen, abstraheren, wensen, ervaren, visueel, patronen, gewaarworden. 

Je deelt logische informatie, je ziet patronen die voor de toekomst nuttig zijn of je deelt over jouw ervaringen, gevoelens en informatie uit het verleden.

 

 

 

Circuit 1 2

 

 

Tribaal (Support), sleutelwoorden hier zijn: ondersteunen en verdedigen, behoeften, loyaliteit, principes, ego, aanraking. 

Je ondersteunt jouw familie en vrienden en cijfert jezelf hier graag voor weg. 

Het allerbelangrijkste is het volgen van jouw strategie en autoriteit en hiermee te experimenteren! We kunnen dit niet genoeg benadrukken. Informatie lezen over alle aspecten van jouw kaart is prachtig, jouw mind amuseert zich geweldig met het uitpluizen van dit alles. Je kunt er heel veel over lezen, echter een diepgaande analyse helpt je pas echt om jouw transformatieproces correct aan te zetten. Onze programma’s helpen je in het ondersteunen van dit diepgaande proces.

*Wil je meer lezen over de energie van de Human Design poorten? Lees dan deze blog

Samen meer ontdekken

Werken en leven op jouw voorwaarden is ons basisprogramma voor als je nu echt wilt starten met jouw Human Design experiment en daar deskundige en enthousiaste begeleiding bij kunt gebruiken. Een persoonlijke reading is onderdeel van het programma.
Lees hier meer over dit programma en voor aanmelding. 

Aanjagers van persoonlijk leiderschap

© Human Design in Bedrijf, Zwolle 2023

Irene van Gameren IHDS Certified